ГОЛОВНА / НОВИНИ / Чи стала ситуація гіршою в порівнянні з 2022 роком? Олексій Бабич, генеральний директор Медичної лабораторії «ДІЛА»
Чи стала ситуація гіршою в порівнянні з 2022 роком? Олексій Бабич, генеральний директор Медичної лабораторії «ДІЛА»
Олексій Бабич, генеральний директор Медичної лабораторії «ДІЛА»
Чи стала ситуація гіршою в порівнянні з 2022 роком?

Ні, не стала. Ми розвиваємось та постійно вдосконалюємось, відкриваємо відділення як власні, так і партнерські, розвиваємо нові напрямки досліджень. Щодо пацієнтів – їх стало більше, ніж було. Багато хто повернувся у Київ та на захід України. Хтось приїжджав влітку робити обстеження, чек-апи, довідки дітям у школи та садочки.

Зараз конкуренція з іншими лабораторіями відчувається сильніше і треба докладати більше зусиль, щоб клієнт прийшов саме до нас. Ринок став трохи меншим по об'єму пацієнтів, адже частина українців все ще залишається за кордоном. Тож щоб рости й не залишатися на місці, потрібно постійно вкладатися в розвиток та маркетинг.

Прогнози для сфери медицини на 2024 рік невеселі. Знову змінюється бізнес-клімат. Навіть не стільки клімат, як здоровий глузд. У деяких програмах медичних гарантій з'явилась вимога закладу мати власну лабораторію. Заклад буде змушений купувати обладнання, реагенти, наймати персонал замість купівлі послуги. І гроші з місцевих бюджетів, замість допомоги ЗСУ, підуть на закупку обладнання. Бачу в цьому неефективне витрачання бюджетних коштів.

Проблеми з персоналом на ринку існують і однозначно треба працювати з брендом роботодавця. В Україні завжди була цікава ситуація з персоналом у медичній сфері. Особливо це стало відчутно з початком повномасштабного вторгнення. Коли багато кваліфікованих спеціалістів виїхали за кордон, що в свою чергу дуже впливає на медичний кадровий потенціал України. Теж саме, якщо говорити про дефіцитні спеціальності. До прикладу, медсестри в Києві в період COVID-19 отримували заробітну плату на рівні Польщі. Тому зараз ми маємо пропонувати ще більш конкурентоспроможний рівень заробітної плати, аби наші медсестри залишались тут в Україні. Дефіцит персоналу все ж таки дає пацієнтів тим закладам, у яких цей персонал є.

Загалом ринок може і буде рости, але не дуже швидкими темпами. Думаю, що приватний лабораторний ринок виросте десь на 30% у наступному році. Можливо, шляхом більшої концентрації великих гравців і закриття маленьких, які на великих об'ємах не можуть підтримувати фінансову стабільність.

Якщо у Вас є питання або пропозиції щодо діяльності Асоціації

Асоціація приватних медичних
закладів україни
м. Київ,
проспект Перемоги, 21-А літера "А",
офіс 1


+38 (073) 320-30-82

info@apmi.com.ua
Меню: